Yogan

En mjukare sida hos dig själv…

Yoga är något som påverkar, och yogan påverkar både kropp och sinne. Ju djupare vi kommer in i yogan, desto mer händer det, desto mer påverkar den.

Längre ned på sidan finns ett forskningsdokument; där det från forskningshåll tas upp påverkan från meditation / yoga på TraumaPTSDÅngestSmärtaBlodtryckSömnbesvär och mycket annat. Värd att titta på eller ladda hem…

Ibland ses yoga som en häftig grej, något man håller på med ett tag, och sedan hittar på något nytt. Yoga är allt annat än en häftig grej. Yoga är något som bör praktiseras under längre tid. Kanske livslångt. Det är då det händer det saker kroppsligt, mentalt och andligt. Ett av de äldsta, viktigaste och mest belysande citaten om vad ursprunglig yoga är, kommer från den 1500 år gamla skriften ”YogaSutra”; Nämligen att yoga är; Stillandet av sinnets rörelse. Oerhört viktigt framför allt i den tid vi nu lever i…

Får vi ge den tid, så blir den ett livslångt mönster, yoga är ofta något som blir en livsstil för många. Något som ger en stor och bestående in- och påverkan i positiv riktning. Den yoga vi lär ut; Mediyoga (Medicinsk Yoga) och Yinyoga, är bägge två yogaformer alla kan göra, samt att det är skonsam, restorativ och uppbyggande yogaformer som skapar lugn och balans.

Forskningsdokument på effekterna av yoga och meditation…

Yoga är inte något mystiskt. Det är väldigt fundamentala saker som att få balans på muskler, senor, ligament och bindväv. Därefter också balans på sinnet. Rent basala, enkla saker, som är till för alla. Yogan måste avmystifieras, det är en mental, kroppslig och andlig träning. Inget flummigt.

MUSKLER & LEDER
Yogan ses ofta som en ren muskulär inriktning. Den kan vara inriktad på, som hos oss på Lotus Training, att få kroppar rörliga, smidigare, starkare. På ett för kroppen naturligt sätt. Att vi får muskler att slappna av, stärkas, förlängas. Men på ett mycket mjukt sätt.  Och den är väldigt viktig. Är du orörlig, så är det viktigt att få leder och muskler att samspela, och att den yoga vi gör ALLTID görs i ledens riktning, vilket inte alltid är fallet i mången ny yoga, som satsar mer kraft och som i viss power yoga.


Här en film; ”The Science of Yoga” från Uplift.tv.


Yoga är inte att skapa akrobater. Inte heller överrörlighet. Du kan precis lika lätt få skador i yogan som i vilken annan träning som helst. Men; om vi hela tiden gör vår 100% och aldrig mer än det; så kommer inte några skador att ske. Du har då en stor vördnad för din kropp, din kropps nuvarande läge, och väntar alltid in din kropp. Ha aldrig bråttom i yoga. Yoga är motsatsen till bråttom.

Ju äldre vi blir, ju viktigare är det att vi använder vår rörelseapparat och vårt rörelsemönster fullt ut. Inte 50-75%, utan fullt ut. Flera gånger om dagen. Ju mer du blir medveten om att du har en begränsning, och att du begränsar dig, så är det en öppning inom dig. Vi stannar oftast i vårt i vårt invanda rörelsemönster av bekvämlighet. Det är obekvämt att röra sig fullt ut. Det tar emot.

Att det tar emot beror på att vi undviker de mest naturliga rörelserna. Vi sitter i 90° på toaletten, i soffan, vid köksbordet. Vi sätter oss nästan aldrig på huk, med hälarna i golvet. En fullt naturlig rörelse som vi borde göra minst 10-20 gånger om dagen. Så satt vi förr när vi åt, lagade mat, gjorde våra behov. Vi har kommit bort från det. Det innebär kortare muskler, mindre smörjning av lederna, större risker för meniskskador och höftledsskador. I förlängningen kan det ge stelhet i fascian; bindväven; vilken då kan forma din kropp ytterst kraftfullt i fel riktning.

Se gärna videon om hur en 86-årig dam blev av med en helt krökt rygg…



aut_nrvsy_web

AUTONOMA NERVSYSTEMEN
Yogan arbetar med kroppens två nervsystem, de Autonoma Nervsystemen, vilka består av det sympatiska och det parasympatiska nervsystemet. Bägge har vid rätt tillfälle sitt eget jobb att göra. Bägge är finstämda, växelverkar mellan aktivitet och vila. När vi är i balans. När vi inte är i balans, om det är stress som styr vårt liv- då kopplar vi på det sympatiska systemet.

SYMPATISKA NERVSYSTEMET
Det sympatiska systemet är det som skall få dig alert, reagera snabbt, undvika faror som hotar. När det är igång så stänger du ner många funktioner som vid fara är onödiga, och tar kraft. Matsmältningen är ett sådant område som stängs av. Den har vi inte så stor nytta av om en björn jagar oss. Då är det hjärna, ögon, muskler som behöver blod. Snabbt. Du får ett rejält påslag av stresshormoner. Det är bra. Under förutsättning att det är medan björnen jagar dig.

Det påslag du får kommer via det sympatiska nervsystemet vilket har kontrollen över produktionen av stresshormonet kortisol. Ett kraftfullt, sista hormon, när både adrenalin och noradrenalin är tömt. Kortisol är det hormon som kan ge ordet ”Utbrändhet” ett ansikte. Det är det som tar dig från A till B, när resten av kroppen strejkar, när du ser livet genom ett sugrör, då är det kortisol som bär dig. Det är ett korttidshormon.

Fortsätter påslaget under timmar, dagar veckor, då blir mycket fel i kroppen. Din hjärna badar formligen i kortisol, ett kraftfullt stresshormon, och kortisol bränner sönder hippocampus, där ditt minne sitter. Du sliter på inre organ, du dränerar kroppen på magnesium, vilket är förödande för hjärnan och hjärtat. De behöver magnesium för att hålla den elektriska aktiviteten igång. Utan magnesium så ökar risken för hjärtinfarkt rejält. Ditt hjärta behöver magnesium för att slå…

Genom att ligga på en nivå med hög stress, så kopplar du på adrenalin, nor-adrenalin och kortisol. Starka stresshormoner. Gjorda för korttidsanvändning.
Vagusnerven är i princip det parasympatiska systemet. Det är det som står för lugn och ro, avkoppling, återhämtning.
Yoga är inte navelskådning. Det är i första läget andning. Sedan har vi medveten andning. Sedan har du ställningar som påverkar din kropp och ditt sinne.

BLODTRYCKET
En bra yoga är en yoga med ett fokus på andningen. Det är först när du får en medveten andning, som det börjar hända saker i kroppen. Dels med de bägge autonoma nervsystemen, men också det som sker i din muskulatur.

ADHD och annat
Det kommer mer och mer forskning på yogans och meditations in- och påverkan på våra nervsystem och hjärnor. Ett av de större är detta med ADHD samt sömnen, ångest och mycket annat runt vårt välbefinnande. Jag lägger upp ett forskningsdokument; mestadels från forskningsdatabasen NCBI; världen största databas för forskningsresultat från hela världen

Med den yogiska djupandningen som vi använder inom MediYogan, så kan du sänka ditt blodtryck. Flera av dem som går hos oss, har fått lägre blodtryck. Det som är det som påverkar är att med en förlängd utandning, så ökar upptaget av koldioxid i näsan, vilket ger mer syre till kroppen (syret fäster på koldioxiden) och att koldioxiden (en gas) expanderar i blodkärlen, vilket gör att blodtrycket sjunker.


Länkar