Stress

stress_webbesk

Stress är ett tillstånd. Det finns inget som är positiv stress. Stress är stress. Möjligen kan sinnet ibland uppfatta viss stress, under kortare tid, som stimulerande, men det kemiska tillståndet är exakt det samma…

Varje gång som du stressar betalar du ett pris. Det kostar i form av att kroppen dräneras på vitaminer och mineraler, både för att stressa upp sig, ligga i  ett stressläge, samt för att sedan lugna ner sig. Det går bra i korta perioder men efter ett tag förbrukas kroppens lager. Speciellt är det kombinationen av snabbmat, stress, lite sömn och vanliga förkylningar som skyndar på processen.

Du har först det Autonoma Nervsystemet, (ANS) det består sedan av det Sympatiska Nervsystemet (SN) och det Parasympatiska Nervsystemet (PNS). Det SN står för är just stress, aktivitet, beredskap, alert; det är är gaspedalen. Det PNS står för vila, avslappning, återhämning. Relax, det är bromsen i tillvaron.

stress_1web

När du kopplar på stress så går det väldigt fort, och väldigt enkelt. Det kan räcka med att lägga andetaget högt upp i bröstet, spänna händerna eller lyfta axlarna, spänna käkarna, så är signalen klar för det sympatiska nervsystemet (Kallas SN framöver), det som skall ta dig ur en fara:

Vi kopplar på allt vad stresshormoner heter; ägaren till kroppen är i stor fara!”

Då ökar pulsen, hjärtslagen, blodtrycket, andningen, muskelsammandragning. Du stänger ner mage och tarm. Allt blod går till hjärna, hjärta, muskler och ögon. Du är stridsberedd.

Så skall det vara, men under kort tid. Fem till femton minuter kanske. Medan björnen jagar dig. Men inte över timmar, dagar, veckor och år. Då är det ett mycket farligt tillstånd. Det sliter på hippocampus där ditt minne sitter, din hjärna formligen badar i kortisol, ett starkt stresshormon. Hippocampus fräts sönder, du förlorar minne. Det är flera organ som slits; hjärta, njurar, bi-njurar, hela det kardiovaskulära systemet är illa ute. Ju längre tid du är i detta tillstånd ju svårare att ta sig ur. Det börjar påverka sömnen, arbetet, återhämtning.


En bra video om stressens påverkan från Dr Bruce Lipton/Facebook


Fascia/Bindväv & Stress
Du har ett jätteorgan i kroppen som har tio gånger mer smärtreceptorer, nociceptors, än vad musklerna har. Detta organ är fascian, bindväven. Den kommunicerar oavbrutet, och femton gånger snabbare än centrala nervsystemet, med hjärnan. Fascian är oerhört känslig för stress. Där uppstår större delen av den smärta, själslig såväl som fysisk stress, lagras in i fascian, som formar din kropp. Läs mer om fascian på länken ovan i texten, det är ett mycket viktigt inslag i din kropp när det gäller stress…

Vid långvarig stress så producerar binjurarna till slut för låga nivåer av kortisol. Då har det blivit bi-njureutmattning. Långvarig stress gör även att matsmältningen försämras eftersom bakteriefloran i magen hamnar i obalans. Kroppen håller kvar natrium, utsöndrar kalium, magnesium och andra viktiga mineraler via urinen vilket medför att vi får brist på dessa.


 

Klicka på bilden, lyssna på en intressant pod om stress...

Klicka på bilden ovan och kom till en pod om stress…


Stress gör även att blodet blir tjockare och mer trögflytande för att du inte skall blöda om du skadar dig under en kamp, allt ditt blod går till muskler, hjärna, ögon, delar som gör oss satta i en stridsberedskap och vakenhet. Det innebär att t.ex. att blodet till magen stryps, tarmrörelser begränsas. Allt som inte kroppen behöver ha igång för fly & fäktasystemet, hamnar i stand-by-läge för att spara energi.

Ibland drabbas stressade personer av panikattacker (ångestattacker) . De tror ofta att de håller på att få en hjärtattack och ska dö. Den limbiska hjärnan (delen vi ärvt av aporna) tar då kontroll över alla kroppsfunktioner. Den kognitiva delen av hjärnan fungerar då inte på grund av högt adrenalin. Hjärtat slår vilt, ben och händer skakar, svettningar och personen som drabbas av detta tror han kommer att dö.

Ett sätt att bryta ett stressmönster är att skapa en medvetenhet om vad sker, i första hand med och om andningen. När den hamnar högt i bröstet, eller när du håller andan, så kopplar du in SN. Du stänger ner matsmältningen. Allt blod går till muskler, ögon, hjärta och hjärna. Allt onödigt bortprioriteras. När magen inte får göra sitt jobb, blir nedstängd så blir det konsekvenser.

MINERALER & VITAMINER
Vid stress har B-vitaminerna en strykande åtgång. Dessa behövs för hjärnans funktion, musklerna och nybyggnad av kroppens celler. Brist på B-vitaminer kan leda till depression, oro, sömnsvårigheter, irritabilitet med mera. Allvarliga brister kan leda till tvångstankar och mental instabilitet. När det går riktigt snett så börjar en ytterst känslig metyleringscykel för Bvitaminer att stanna. Då stiger något som heter homocystein.

Det är en byggsten för kroppen när kroppen är i balans; men ett ytterst farligt gift när det hamnar utom kontroll. Stress höjer genom b-vitaminbrist homocysteinet. Ytterst allvarliga; framför allt neurologiska; sjukdomar kan sätta igång. Sjukdomar såsom Parkinson, Alzheimers, Polyneuropati. Även hjärta och kärl blir ytterst hårt utsatta, risken för hjärtinfarkt och stroke är rejält stor.

Kroppens energi- och näringsförråd töms om inte extra mycket tillförs via kost eller tillskott. Brist på mineraler såsom magnesium gör att binjurarna får det ännu svårare och då uppstår ofta muskelspänningar och sömnproblem vilket leder till mer stress. Gör man inte något åt problemen så kommer immunförsvaret att försvagas vilket medför att man lättare blir sjuk. Efter en tid så kommer även andra hormon påverkas; läs mer här.

Magnesium är ett viktigt ”stressmineral” som hjälper nerver och muskler att fungera och är även en viktig antioxidant. Under perioder av stark stress kan man förlora mer än hälften av sitt magnesiumlager och vid magnesiumbrist ökar skadorna på hjärt-kärlsystemet, vilket i sin tur är stressande för kroppen. Det skapar ytterligare brist på magnesium så att man får svårt att handskas med stressen, vilket ger ökad brist och så vidare. Vanliga tecken på magnesiumbrist är att man sover oroligt och vaknar tidigt på morgonen, att man börjar få kramper i fötter och vader.

Magnesiumbrist påverkar också homocysteinnivåerna, samtidigt som magenesium och zink behövs för att hålla homocystein i balans. Zink har väldigt många människor brist på; likaså magnesium och de viktiga b-vitaminerna B6, B9 och B12.

Magnesium är även en nyckelspelare när det gäller detta med homocystein.; som vi skrev om ovan. Om magnesiumnivåerna går ner; så stiger homocysteinet. Ihop med en annalkande bBvitaminbrist uppstår en ytterst farlig situation.

magnesium_burk_web

För att din kropp skall fungera optimalt, så behövs magnesium. Det mineralet styr över 300  processer i kroppen. För att du skall förstå allvaret i magnesiumbrist så vill jag göra dig uppmärksam på två mineraler. Kalcium och Magnesium. En får musklerna att dra ihop sig, det är Kalcium. En får musklerna att slappna av; det är Magnesium.

Men för att du skall kunna ta upp magnesium så behövs det en magnesium som fungerar ihop med din kropp. Det gör t.ex. magnesiumcitrat, magnesiumfalat, magnesiumglukonat m.m. Läs gärna den informativa texten på länken, om skillnader mellan magnesiumsorter. Rent generellt sorterna som nämns ovan, magnesiumsorter som fungerar ihop med mag-tarmslemhinnan.

En sort, en billigare variant, är Magnesiumoxid. Där har de flesta människor inte stor möjlighet att få till ett tillräckligt upptag. Den sorten samspelar inte alls med tarmslemhinnorna. Läs mer här…

Magnesiumbrist ihop med stress är en dödlig kombination. Det behövs 1000 gånger mer magnesium än kalcium i cellerna för att de skall fungera perfekt. Redan vid mindre magnesiumbrist så börjar det bli obalanser i kroppen. När det är stora obalanser, så är risken för funktionen i hjärtat allvarlig.

Se ditt hjärta framför dig. Det är en muskel. Den drar ihop sig- slappnar av. Dra ihop sig, slappnar av. Kalcium-magnesium, kalcium-magnesium. Saknas magnesium, så stannar hjärtat i ihopdraget läge. En hjärtinfarkt är konsekvensen. En enkel matematik. Ta och läs om ditt mest värdefulla mineral; Magnesium.

 


Länkar